Благодаря, без значение колко, важно е все пак някакъв вид облекчение. Досега не съм се възползвала, на ТД съм от 2015 г. Работя в болница, как е по-добре чрез работодателя или да попълня началото на другата година чрез НАП с ПИК? И при попълването нещо гледа ли се за бащата освен, че попълвам имената му и че съм запозната, че той няма да се възползва (и да иска не може, защото не се осигурява и не работи). Благодаря отново.
Здравейте. До април 2021 съм била в майчинство, след това платен отпуск и до момента в неплатен. Сумата, която ми се събира като бруто доходи е малко над 4000( изчислявам само от платения отпуск) Бащата не работи. (работил е извън страната последно до февруари 2021)и е не осигурен. Мога ли да подам декларация, но в случая съм и с две деца? Благодаря!
Здравейте, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Карантинирана съм заедно с децата, от РЗИ не бяха много наясно дали имам право на болничен при неплатен. От прочетеното тук и в НОИ разбирам, че мога да взема болничен, но проблема е че мина почти седмица на 2.12 +PCR. Може ли личния лекар да издаде и да разбирам ли от горното, че трябва да прекъсна отпуската? Как да се случи щом съм в карантина? И после, за да продължи неплатения предполагам пак трябва да попълня . Благодаря предварително.
 
Не можах да редактирам. Благодаря за статията. По време на операция винаги използвам защитна оловна престилка, която и тя не е лека.. Нашият апарат измерва в cGy и сметнато в mGy e нещо страшно. На една операция апарата достига 800-1000 cGy, което се равнява на 10000 mGy. За щастие това не би трябвало да е реалната погълната от мен доза , но цифрите са си страшни. За тази седмица си взех болничен за 5 дни по болест и ще изчакам прегледа. Имам 32 дни, които възнамерявам да използвам и евентуално тогава болнични чрез ЛКК. Не искам да рискувам , тъй като миналата година имах ранен спонатанен аборт(доказана бременност тестово и с кръвен). Мисля, че така сметнато от мен би трябвало да ми стигнат тези 180 дни до 45 дни преди раждане. Харесвам си работата много , но е време да се  погрижа и за себе си.
Здравейте благодаря за статията. Аз винаги по време на операци
Здравейте.  Преди няколко дни установих, че съм бременна в 5 +г.с. и тъй като работя в среда с йонизиращи лъчения ме интересува какви са варинтите за болничен. Идната седмица съм решила да взема болничен за гледане на дете тъй като на 2 март ми предстои още 1 преглед и живот и здраве всичко да се развива нормално ще съобщя официално в работата. Споделила съм със старшата сестра и колежки,защото работата е такава в операционната се използва непрекъснато рентген, вдигат се тежки контейнери с инструменти , да не говорим и за разтворите с които се работи и за мен е опасно точно в тези седмици по време на органогенеза да се излагам на вредни влияния. До колкото съм запозната по закон трябва да ме изведат от тази среда евентуално да ме преместят в друго отделение и аз незнам точно. Но ме интересува за болничните 180  дни какъв е реда и отделно имам 32 дни платен отпуск който ми се полага за годината . Как да процедирам? За мен е важно най-вече в тези първи рискови седмици да се пазя.Извинявам се за дългия пост. Благодаря предварително.
Извинявам се, по чл.67 ал.1, т.1 във връзка с чл.70. Да срокът изтичаше на 15 април, но докато се лутам, искам бележка, че работя,  за да подам за детска градина и установявам, че имам нов договор от 4. 03.2015. Решили да сменят името на фирмат, прпрекратяват стария,пускат нов без да съм видяла, разписвалА. Поисках да го видя и ми го връчиха на 14 април,  безсрочен ТД,  срокът на предизвестие е еднакъв и за двете страни 30 дни, няма печат.След като уведомих за намерението си да напускам и помолих по взаимно съгласие да се разделим искат да ме задържат със срока на предизвестие. На своя воля предвид това, че за мен този ТД е абсолютно недействителен все пак бих работила до месец,  за да си потърсят човек. Но щом исках да подам молба за прекратяване, за да има черно на бяло и да започва да тече предизвестието, получавам отговор че всичко те щели да попълнят, да пуснат..."спокойно ". Е вие кажете как да постъпя,  какво да подам, да настоявам? 
Искам да знам правилно ли съм разбрала,  че докато съм  в срок на изпитване и договора няма страна с полза, срок за предизвестие еднакъв за двете страни, можеше да напусна без предизвестие.
Благодаря, извинете за дългия пост.. Работата ми е свързана с деца и само заради тях бих останала до 30 дни, за да потърсят човек,  но не ми е приятно да си правят каквото искат и с тези устни уговорки...
Незнам дали въпросът ми е подходящ за ту,  благодаря предварително на отзовалите се. Сключила съм безсрочен трудов договор по чл. 67 ал. 1 т.1 и на 15 април изтича. Интересува ме правилно ли съм разбрала, че работодателят няма право да ме държи на работа ако не сме сключили споразумение предварително? И какъв е редът законно, защото аз нямам желание да продължа да работя?
Здравейте! В момента съм по майчинство и искам да прекратя трудовия си договор със стария работодател, тъй като се преместихме в друг град и там ще започвам нова работа. Интересува ме какво трябва да направя и в какъв срок, за да може да ми продължи майчинството, детето ще навърши 2 години на 29 ноември 2014. Новата работа искат да започна от средата на октомври, а детето ще е настанено в частна ясла и поради тази причина докато премине периода на адаптация ще съм на 4 часа. 
П.С.  Старият работодател е мой роднина и не би трябвало да има конкретен срок и проблем да прекъсна труд. си отношения.
Благодаря ви предварително.
Благодаря Ви за бързия отговор. От прочетеното по-горе е споменато същото, но за да съм сигурна зададох въпроса си.
Ако правилно съм разбрала всичко досега, всяка бъдеща, а дори и настояща майка като мен, ако не е наясно, че има право да получава социална помощ от 100лв. до придобиване на необходимия осиг. стаж  , ще трябва да стои без никакви доходи до придобиването му, тъй като НОИ изплаща от момента на придобиване до края на 410 календарни дни.
Здравейте! Изключително полезен сайт и форум за което благодаря, както и за вашите лични отговори относно моите въпроси.
В моята ситуация чак 13.06.2013г. придобивам 12 мес. осиг. стаж, съответно от НОИ ми изпратиха разпореждане, че ми се отказва правото на обезщетение след като осигурителя е подал приложение 15 и др. данни(това е ясно ). Подадох си документи към социалните и те ще ми изплащат до юни 2013г. по 100 лв.
Въпросът ми е кога трябва да се попълват и подадат различните документи за НОИ и НОИ ще изплати ли тези 135 дни болнични, които са до 1.03.2013г. или след като придобия осиг. стаж юни ще изплатят само остатъка до 410 календарни дни, това не ми стана ясно? Благодаря ви предварително.
Благодаря ви за бързия отговор, не ги послушах, защото макар и да не разбирам, има предостатъчно информация стига да има кой да я прочете, а и се усъмних. Даже в момента открих въпросното изречение в ЗСПД :
чл.8 ал.(5) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката (осиновителката) е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а и чл. 52а от Кодекса за социално осигуряване, тя има право на месечна помощ за отглеждане на дете при условията и по реда на този закон за времето до придобиване на необходимия осигурителен стаж.
От всичко най-накрая трябва да подам следното: копирам от молба декларацията за неосигурена майка (осиновителка/осиновител) и ОСИГУРЕНА МАЙКА,  КОЯТО НЕ ОТГОВАРЯ НА УСЛОВИЯТА НА ЧЛ. 48а И ЧЛ. 52а ОТ КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ :

1.    Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
2.  Копие от удостоверение за раждане на детето;
5. Удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ по регистрация, че майката няма право на обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете по реда на чл.48а и чл.52а от Кодекса за социално осигуряване; придобития осигурителен стаж; дата на придобиване на осигурителното право (само в случаите по чл.8, ал.5 от ЗСПД);
7. Служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето;
9.  Лична карта (за справка);
Дано този текст е полезен и на други в подобна ситуация.
Здравейте! Надявам се да да ми погнете за моя казус. Март забременях 2012г. и от юни съм назначена на работа, плащани са ми всички осигуровки. От октомври ми издадоха 45 дни болничен преди раждане. Тези дни доста се рових из различните закони, надявам се Вие да ми помогнете да доуточня казуса и да подам правилните документи, защото социалните се опитаха да ме подведат 1 път вече. Интересува ме  дали правилно съм разбрала:
1. Тъй като нямам още 12 мес необходим осигурителен стаж и това ще стане чак 06.2013г. съответно от НОИ ми изпратиха писмо, че нямам право на майчинство ( това ми е ясно), доколкото разбирам по закон в мига в който направя 12 месеца ще мога да си подам необходимите документи и би трябвало да имам право на майчинство, а по нататък и за отглеждане на дете до 2 години.
2. Попитах социалните относно помощта от 100лв на месец, те ми дадоха молба-декларация, в която пише че е и за майки осигурени , но не отговорят по чл. 48.. т.е. че нямам необходимия стаж още и те ще ми изплащат докато го направя въпросния стаж. Подведоха ме като ми казаха да донеса трудова книжка и прекратяване на ТД + др, документи. А отзад на молба-декларацията в приложените документи се иска осигурителен стаж, удостоверение от НОИ че нямам право да получавам помощи за бременност и раждане и т.н. Дадоха ми да занеса във фирмата да попълнят мисля декларация пак беше или удостоверение за какво съм осигурена и кога ще направя необходимия стаж. Та въпросът ми дали съм права. че  щом подам за соц. помощ до навършване на необходимия осиг. стаж няма да загубя правото  си на майчинство от всичко, което прочетох.
Моля ако някъде греша кажете какво точно да подам като документи така че да не изгубя правото си на майчинство, а след време и за отглеждане на дете. Благодаря ви предварително.
Здравейте! Незнам дали точно тук е мястото за въпроса ми, но се надявам да ми помогнете! Март 2012 забременях, от юни 2012 се водя на работа , като са ми плащани социални и здравни осигуровки, от октомври излязох болничен преди раждане. В същото време съм задочник и с таткото нямаме брак. Днес отивам да си подам декларация в социалните за детските до тук добре. Но понеже нямам навършени 12 месеца осигурителен трудов стаж, което ще стане чак юни тази година, те ми обясниха, че имам право да получавам по 100 лв. на месец докато навърша тази година, т.е. юни месец. Обаче споменаха, че освен удостоверение за доходите, трябва да представя трудовата си книжка и прекратени трудови правоотношения. Така ли се процедира, и ако наистина прекратя трудовоте си правоотношения ще имам ли право на майчинство? Тук нещо ми се губи. С две думи след като имам само 4 месеца трудов стаж и ще чакам до юни да станат 12 мес. как се процедира , за да получавам майчинство?